Winterijsbaan rekent op veel publiek

Begin december heeft Stichting WintersAssen voor de vijfde keer haar tenten opgeslagen op het Koopmansplein voor vijf weken ijspret.

wintersassen_23_1

Net als vele anderen heeft de Stichting WintersAssen de afgelopen jaren last ondervonden van de coronamaatregelen. In 2020 kon de ijsbaan zelfs helemaal niet doorgaan en in 2021 werd noodgedwongen slechts een deel van het programma uitgevoerd.
Vorig jaar stonden alle drie onderdelen voor het eerst weer op het programma: schoolschaatsen, vrij schaatsen en avondactiviteiten met onder andere curlingwedstrijden. Nieuw fenomeen vorig jaar was de herinrichting van het Koopmansplein die voor het nodige passen en meten zorgde.
Manager Steve Ellis zei erover in de Asser Courant: ‘Na vier redelijk roerige en soms ook onzekere jaren hebben we nu eindelijk een stevige basis staan waar we op kunnen voortborduren.’

Vorig jaar werden verschillende duurzaamheidsmaatregelen ingevoerd. WintersAssen draait inmiddels volledig op groene stroom. Er wordt geprobeerd het energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen door de ijsvloer te isoleren om zo het energieverlies onder het ijs te minimaliseren. Ook het ‘s nachts volledig afsluiten van de tent zorgt voor een extra laag verbruik.
Nieuw dit winterseizoen is een slimme thermostaat die over een etmaal exact kan regelen hoe de ijsvloer met zo weinig mogelijk energie in optimale conditie kan blijven. WintersAssen werkt samen met de Techhub Assen en het Drenthe College om nieuwe plannen voor energiereductie te bedenken en te implementeren.

Net als vorige jaren zijn alle Asser scholieren met hun klas welkom op de ijsbaan. Voor hen geldt een gereduceerd tarief van vier euro waar schaatshuur, een kop warme chocola en schaatsles bij zijn inbegrepen. Dit jaar is het recordaantal van 3000 inschrijvingen gehaald.
Om deze activiteit te realiseren worden onder andere sponsorgelden van Univé gebruikt. Bij de begeleiding zijn studenten sport en beweging van het Drenthe College en het Alfa college betrokken. Het lesgeven op de ijsbaan kunnen de studenten meenemen als onderdeel van hun opleiding.

Om iedereen in Assen in de gelegenheid te stellen op het Koopmansplein te komen schaatsen zorgt het Kiwanis Kinderfonds voor vrijkaartjes voor minimagezinnen. Ook een deel van de bijdrage van het Ondernemersfonds wordt hiervoor bestemd.

De ijsbaan op het Koopmansplein is geopend van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024. Vrij schaatsen is door de week mogelijk tussen 14.30 en 17.30 uur en in het weekend de hele dag. Elke vrijdagavond is er een discoavond. De exacte openingstijden zijn te vinden op www.wintersassen.nl.

  • WintersAssen krijgt subsidie van de gemeente Assen plus bijdragen van tal van grote en kleine sponsoren. Het Ondernemersfonds Assen stelde voor het evenement een bijdrage van 11.000 euro beschikbaar uit de budgetten Branche Sport (€ 3000), Branche Onderwijs (€ 4000) en Branche Defensie/Overheid (€ 4000). Van dit bedrag is 1000 euro bestemd voor vrijkaarten voor klanten van de Voedselbank.

Foto’s: Event pictures / WintersAssen