Voor het eerst Kunst aan de Vaart Buiten

Vorig jaar kon Kunst aan de Vaart niet doorgaan. Dit jaar wel en met een fraaie primeur: Kunst aan de Vaart Buiten: veertien bijzondere kunstwerken in, om en boven de Vaart.

kunstaandevaart _2021_boerstra

Kunst aan de Vaart Buiten duurt niet zoals vorige edities een weekend, maar zal drie weken lang te zien zijn, van 28 augustus tot en met 19 september. De bezoekers maken een 2,5 kilometer lange wandeling langs de kunstwerken die aan de Vaart en Het Kanaal staan en in het Hugesparkje tussen Vaart en Alteveerstraat.

De organisatie wist een aantal gerenommeerde beeldend kunstenaars aan te trekken voor deze tentoonstelling. Bij de introductie van Kunst aan de Vaart Buiten zei voorzitter Dick Schuur: ‘We proberen de kunstwerken zo te plaatsen dat er voor inwoner en bezoeker geen ontkomen aan is’.

Het meest bijzondere werk is de nagebouwde zolderkamer van Arjen Boerstra die een plaats kreeg op een ponton met een hoge stelling bij de Kolk van de Vaart. De kunstenaar installeerde zich op 28 augustus in zijn hoge huisje van 2,5 bij 3,5 meter. Hij zal het pas na een week van ‘eenzame opsluiting’ weer verlaten. In die week wil Boerstra op zoek naar het punt waarop hij zichzelf tegenkomt. Hij doet met YouTube-filmpjes verslag van zijn eenzame verblijf.
Bij het uitzwaaien van Arjen Boerstra was ook de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma aanwezig. Ze zei over het plan van Boerstra: ‘We zijn met z’n allen zo hyper, worden zo gedreven door de waan van de dag. Het is wijs eens in alle rust na te denken over het leven en dat te delen met de wereld.’

  • Kunst aan de Vaart Buiten 2021 kon worden gerealiseerd dankzij subsidies van onder andere de gemeente Assen en de provincie Drenthe. Ook ontving de stichting een bijdrage van 5000 euro uit het Ondernemersfonds Assen.

 

Bij de openingsfoto
CdK Jetta Kleinsma sprak Arjen Boerstra toe voor hij met een bootje voor een week naar zijn huisje boven het water van  de Kolk vertrok. Ze had een drankje voor hem meegenomen waar je goed op kunt slapen. Midden op de foto Sophie Timmer die de bijeenkomst presenteerde.
(foto: Esther van Riezen)

 


Parade van de Parmantige Pineuten’ van Margot Brekelmans in de Kolk.
(foto: Esther van Riezen)

 


‘Bear with me’ van Maria Koijck in de Vaart bij de Witterbrug.
(foto: Esther van Riezen)

 


‘Boven het maaiveld’ van Koos Toren in het Hugesparkje.
(foto: Bertus Boivin)