Expositie vijftig eieren op de Brink onthuld

Leerlingen van de Asser basisscholen en CS Vincent van Gogh beschilderden vijftig enorme paaseieren. Hun kunstwerken staan tot en met Pasen op de Brink.

paaseieren_onthull

De expositie van de eieren van Project Y op de Brink werd op 25 maart 2022 geopend door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en burgemeester Marco Out. Samen onthulden ze het ei van Daan en zijn klasgenoten die hun kunstwerk een actueel thema gaven met een vredesduif en een vlieger in de kleuren van Oekraïne.

Project Y is een initiatief van CS Vincent van Gogh en werd in 2021 voor het eerst uitgevoerd. Dit tweede jaar deden behalve het Vincent van Gogh ook 25 basisscholen mee. De leerlingen maakten eerst schetsen en prototypes waarna de mooiste ontwerpen op een ei van XXL-formaat van 80 cm hoog konden worden geschilderd. Deze werden voor het project vervaardigd door Blowup Industry.
Karin Kingma, cultuurcoördinator van CS Vincent van Gogh, toonde zich bij RTV Drenthe enthousiast over het resultaat: ‘Ik ben ontzettend trots op onze leerlingen. We doen het echt allemaal samen. Het is een proces waarbij iedereen het kunstlokaal inloopt en even helpt. Het is ook fijn dat er zoveel aandacht voor is.’

Behalve de grote kunstwerken op de Brink zijn elders in de binnenstad ook een flink aantal kleinere beschilderde eieren te vinden. Samen met binnenstadsorganisatie Vaart in Assen heeft Project Y een stadsspeurtocht georganiseerd naar deze eieren in etalages in de binnenstad. De folder van de stadsspeurtocht is bij de VVV Assen op te halen.

  • Naast CS Vincent van Gogh en het Asser stimuleringsfonds STILA droeg het Ondernemersfonds Assen € 5900 bij aan het project.

Openingsfoto: Commissaris Jetta Klijnsma en burgemeester Marco Out openden de tentoonstelling op de Brink met het onthullen van het ei van Daan en zijn klasgenoten met als thema vrede in Oekraïne. Rechts initiatiefnemer Karin Kingma van CS Vincent van Gogh.

 

Foto’s: Esther van Riezen