Sam Drukker laat onbekende plekjes in de stad zien

VVV Assen bedacht Sam's Route aan de hand van 25 bijzondere tekeningen van Assen van kunstenaar Sam Drukker.

drukker_gasfabriekstraat

Een week lang heeft de in Assen niet geboren, maar wel getogen kunstenaar Sam Drukker door de stad gezworven om mooie plekjes te tekenen die hij zich uit zijn jeugd herinnerde. In Assen kennen we hem onder andere als de maker van het Joodse monument op de hoek van Oudestraat en Groningerstraat tegenover de Rolderstraat.

VVV-baas en horecaondernemer Ronald Obbes bracht Drukker op het idee de tekeningen van de stad te maken. De kunstenaar maakte het zich niet gemakkelijk door met niet potlood of pen te tekenen, maar een tandenstoker die hij in de inkt doopte. Op RTV Drenthe vertelde hij erover: ‘Met een kroontjespen wordt het vaak een vloeiende lijn, echt heel elegant. Maar dit vind ik spannend, het vraagt veel van je. De techniek is fenomenaal, maar ook meedogenloos. Als het verkeerd zit, dan kun je er niets meer aan doen. Dan moet je het daar mee doen.’

De tekeningen van Sam Drukker zijn gebundeld in het boekje Assen in Inkt. Bij elke plek schreef hij een persoonlijk verhaaltje. De 25 plekken zijn aan elkaar geknoopt tot een stevige wandeling die je dwars door de stad brengt. Niet alleen langs allerlei plekken in de binnenstad, maar ook de Havenkade, de wijk Baggelhuizen en de Joodse begraafplaats aan de zuidkant van de stad doet de route aan.

Op 27 mei jl. kreeg burgemeester Marco Out het eerste exemplaar van Assen in Inkt. Het boekje is uitgegeven door Van Gorcum en het is voor € 12,50 bij de VVV, in de boekhandel en in de webshop van de uitgever verkrijgbaar.

  • Het project Sams’ Route kwam tot stand dankzij onder andere subsidies van gemeente en provincie. Het Ondernemersfonds leverde een bijdrage van € 1000 aan het project.

 

De Gasfabriekstraat noemt Sam Drukker ‘misschien wel het liefste straatje van Assen’  (Tekening van Sam Drukker in ‘Assen in Inkt’)