Preuvenement 2019: zonovergoten en drukker dan ooit

In de vijf jaar dat Assen haar culturele seizoen opent met het Preuvenement, is het nog nooit zo druk en zo tropisch warm geweest in de Gouverneurstuin en op de Brink.

Preuvenement 2019 - 1 - Esther van Riezen

De vijfde editie van het Preuvenement Assen was met een recordaantal van naar schatting 30.000 bezoekers een daverend succes. Het waren er de helft meer dan vorig jaar (toen het weer de organisatie overigens behoorlijk in de steek liet). Nu moest de website de bezoekers zelfs waarschuwen om voldoende water te drinken en zich tegen de zon te beschermen.

In de Gouverneurstuin en op de Brink werd een zeer afwisselend programma voor jong en oud aangeboden met ieder zijn eigen muziek, theater en dans. Behalve De Nieuwe Kolk waren Podium Zuidhaege, Kunst aan de Vaart en de Asser Bluesstichting bij het programmering van het festival betrokken. Zo’n 25 restaurants en andere horecabedrijven stonden met kraampjes op het festivalterrein om de bezoekers van het lekkerste eten en smaakvolste drinken te voorzien.

Nieuw was dit jaar dat het Kunstbendepodium voor jong talent op de Brink stond opgesteld, terwijl op een nieuw podium achter in de Gouverneurstuin lokale en regionale bandjes de kans kregen de sterren van de hemel te spelen. Veel succes had daar de jonge band What the Funck waar veel jonge Assenaren speciaal voor naar de Gouverneurstuin kwamen.

Afgeladen vol was het voor het grote podium vooral op zaterdagavond toen good old Rooie Rinus en Pé Daalnummer een optreden verzorgden waarin ze al hun oude hits voor het voetlicht brachten. Ook The Kik, die het Preuvenement op zondagavond afsloot, trok veel toeschouwers.

De nieuwe binnenstadstichting Vaart in Assen organiseerde dit jaar voor het eerst het Preuvenement. Naast inkomsten uit deelnemersbijdragen en de verkoop van consumptiemuntjes werd het festival financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van De Nieuwe Kolk en hoofdsponsor Sligro en met subsidies van de gemeente Assen, de provincie Drenthe en het Asser Ondernemersfonds.

Foto’s : Esther van Riezen