Opening TT-festival groots gevierd

Met een grote straatparade en de TT City Run begon op zaterdag 17 juni het TT-Festival 2023 met twee nieuwe activiteiten die meteen een succes bleken.

TT23_Gerrit van den Poll

Traditiegetrouw begint het TT-Festival de eerste zaterdag met de opening van de TT-Kermis. Dit jaar zochten de organisatoren van de Stichting TT Week Assen nieuwe groeimogelijkheden voor hun festival. Ze wilden de eerste dagen graag wat meer bezoekers trekken als het motorspektakel nog niet begonnen is. De TT-Nachten, waar zo’n 180.000 bezoekers op af komen, hebben de grenzen van de groei zo’n beetje bereikt. Die dagen nóg meer bezoekers zou volgens de organisatoren de veiligheid van het festival in de weg kunnen gaan zitten.

Openingsparade
Vanaf de kermis trok die zaterdagmiddag een bonte stoet opvallende personen en voertuigen door de stad. Er liepen dansgroepen, dweilorkesten en theatergezelschappen met de optocht mee. Abacus Theater bracht de spectaculaire act Steamroadsters in de straten van Assen. Acrobaten van Jeugdcircus Bombari vertoonden hun kunsten onderweg. Assenaren konden zich aan de nostalgie overgeven bij de aanblik van het meer dan vijftig jaar oude busje dat ooit met kinderen door het Jeugdverkeerspark reed.

TT City Run
De tweede nieuwe activiteit op de zaterdag 17 juni was de TT City Run. In deze nieuwe hardloopwedstrijd zijn de Asser Stadsloop en de TT Run samengevoegd, die in het verleden beide in juni gehouden werden. De TT- Run op het circuit dreigde ter ziele te gaan en ook bij de Asser Stadsloop begon de groei er een beetje uit te raken. De nieuwe TT City Run is ‘het beste van de twee evenementen’ geworden, volgens de organisatoren.
De TT City Run start op het TT-circuit, brengt de lopers een flink stuk door het Asserbos en finisht in de stad op de Torenlaan. Het bleek een schot in de roos. Deelnemers konden kiezen uit hardloopafstanden van 5, 10 en 15 kilometer. Voor de kleintjes was er een Kids Run van één kilometer. In totaal wisten 1658 deelnemers een tijd op de klokken te zetten. Bij de langste afstand, die officieel 14,6 kilometer lang was, won Aron Strengholt uit Groningen in een tijd van 56:03 minuten. Tweede werd de Assenaar Bas van de Kant die twee minuten later binnenkwam. Bij de vrouwen was Roosmarijn Mulder uit Zuidlaren de snelste met een tijd van 1:06:18.

  • De Stichting TT Week Assen ontving dit jaar een bijdrage van € 2500 van het Ondernemersfonds en Stichting Asser Stadsloop € 2000 (€ 1000 Sector Sport en € 1000 Branche Zorg).

 

 Openingsfoto: Gerrit van den Poll – Bovenste foto: Freddy Rozenveld – Onderste foto: Denise Jans.