Zomerpaleis Lodewijk Napoleon

Op 1 juli werd in Warenhuis Vanderveen de expositie Het Zomerpaleis van koning Lodewijk Napoleon in Assen geopend. De expositie is bedacht en gemaakt door Veste Producties van Michal Cepelák.

zomerpaleis01

In 1809 maakte koning Lodewijk Napoleon met één pennenstreek van het kleine Assen een échte stad. De koning was kennelijk zo gecharmeerd van het nieuwe stadje dat hij de Rotterdamse architect Jan Giudici een plan liet maken om van Assen een grote stad te maken.
Uit het plan blijkt dat Lodewijk Napoleon het idee had om zelf in Assen een koninklijk zomerpaleis te bouwen. Het zou bij de Vaart komen waar later de kazernes kwamen. Hoewel de plannen niet werden gerealiseerd – de koning moest niet lang daarna aftreden – zorgde de koninklijke aandacht ervoor dat Assen even in de schijnwerpers was komen te staan.

Michal Cepelák raakte geïnteresseerd in het nooit gebouwde Zomerpaleis. Hij bestudeerde het historische materiaal en besloot een kleine tentoonstelling te maken over deze voor Assen bijzondere gebeurtenis.
Het doel van het project van Veste Producties was om dit interessante stukje geschiedenis over te brengen aan een breder en jonger publiek en daarmee meer beter begrip te kweken voor de geschiedenis van Assen.
Het resultaat werd deze tentoonstelling in Vanderveen. De expositie is gedurende de maanden juli, augustus en september gratis in het warenhuis te bezoeken.

  • Veste Producties kreeg voor het maken van de tentoonstelling bijdragen van verschillende sponsoren. Het Ondernemersfonds Assen stelde voor het project € 3000 beschikbaar.

Openingsfoto  Kunsthistoricus en Giudici-kenner Bart Rijsbergen (links) opent samen met maker Michal Cepelák de tentoonstelling over het Zomerpaleis van Lodewijk Napoleon. (Foto’s: Veste Producties)

 

Het plan voor het Zomerpaleis uit 1809 in een luchtfoto uit 2023.