Middle East Film Festival in DNK en Zuidhaege

In het weekend van 5, 6 en 7 november was in De Nieuwe Kolk en Podium Zuidhaege de derde editie van het Middle East Film Festival met indrukwekkende films uit Jordanië, Egypte, Iran, Palestina en Libanon.

MEFF - opening filmfestival 2021

Na edities in 2018 en 2019 waren dit jaar in het eerste weekend van november opnieuw bijzondere korte en lange films uit het Midden-Oosten te zien in het kader van het Middle East Film Festival. Organisator Willem Vugteveen en Stichting Buzzcore Projects moesten vanwege de coronabeperkingen noodgedwongen een jaar overslaan.
Het Middle East Film Festival wil ontmoetingen realiseren tussen bezoekers met verschillende culturele achtergronden. Belangrijk doel van het festival is te helpen voorkomen dat mensen in Nederland een eenzijdig beeld van de landen in het Midden-Oosten krijgen.

Op vrijdagavond 5 november werd het Middle East Film Festival 2021 in Podium Zuidhaege geopend met de Iraans Nederlandse film Mitra van filmmaker en schrijver Kaweh Modiri. Andere bijzondere films op het festival waren de Jordaanse film Theeb, Capernaum uit Libanon en de documentaire Finding Farideh. De laatste film vertelt het verhaal van Farideh Koning, die als 1-jarig meisje vanuit Iran door een Nederlands echtpaar geadopteerd is en veertig jaar later in haar geboorteland haar biologische ouders gaat zoeken.
Ook dit festival was er weer een samenwerking met het Rotterdam Arab Film Festival waardoor in Assen verschillende bijzondere korte films konden worden vertoond.

Nieuw dit jaar was dat er voor twee locaties is gekozen. Dit bood de mogelijkheid om in Zuidhaege laagdrempelige voorstellingen te programmeren. Zo kon de organisatie de bewoners van het AZC Assen van films voor het hele gezin laten genieten.
Na afloop toonde Willem Vugteveen zich tevreden over de opkomst. Ruim vierhonderd mensen bezochten deze derde editie van het Middle East Film Festival.

  • Naast bijdragen van de provincie Drenthe, de gemeente Assen en het VSB-fonds stelde het Ondernemersfonds Assen een bedrag van € 2500 voor het festival beschikbaar.

 

Bij de openingsfoto
V.l.n.r. op het podium in Zuidhaege gastheer Ali Mousavi,
filmmaker Ard van Rijn en organisator Willem Vugteveen.
(Foto’s: Middle East Film Festival)

 

 


Naast het filmprogramma had het festival een randprogramma met buikdansen,
henna-art, poëzie, kalligrafie en allerlei activiteiten van culinaire aard.