Día de Muertos gevierd met kleurrijk feest

Met een feestelijke parade door de stad vierde Assen op 2 november de Mexicaanse feestdag Día de Muertos. Aanleiding was de grote Frida Kahlo expositie in het Drents Museum.

dia_de_ los_ muertes_kastje

Danseressen, steltlopers, jongleurs en muzikanten liepen in optocht door de stad om de Mexicaanse feestdag Día de Muertos te vieren. In Nederland vieren we die dag Allerzielen. De Mexicaanse ambassadeur José Zabalgoitia was in Assen aanwezig om de feestelijkheden mee te maken.
De Assenaren hebben die middag met eigen ogen kunnen zien dat het er op zo’n Dag van de Doden in Mexico beslist niet somber en stilletjes aan toe gaat. Het is de dag dat de Mexicanen hun dierbaren die overleden zijn, herdenken en uitbundig het leven vieren.

De feestelijke parade eindigde op de Brink voor het Drents Museum waar een groot aantal zogeheten ofrendas (herdenkingsaltaren) stonden opgesteld. Traditioneel bevatten de kastjes prachtig versierde schedels.
Deze ofrendas waren het werk van leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh. Ze zijn weken bezig geweest hun kunstwerken te ontwerpen en uit te voeren. Voor hun werk lieten ze zich inspireren door het werk van kunstenaar Frida Kahlo, waarvan tot eind maart een grote overzichtstentoonstelling te zien is in het Drents Museum.

  • Ondernemersfonds Assen stelde CS Vincent van Gogh een bedrag van € 3700 beschikbaar voor de organisatie van het Día de Muertos-project.

 

(Foto’s: Esther van Riezen)