Beeld Frida Kahlo op de kop van de Vaart

Ruim twee maanden na de opening van de Frida Kahlo tentoonstelling in het Drents Museum kon eindelijk haar grote beeld bij de Kolk worden geplaatst.

frida_plaatsing

Vaart in Assen en MKB Retail hebben samen als begeleiding van de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frida Kahlo een Viva la Frida-project bedacht om de hele stad enkele maanden in de kleurrijke sfeer van het werk van deze Mexicaanse kunstenaar te brengen. Het plan omvat o.a. ‘city-dressing’ en allerlei uiteenlopende activiteiten gedurende de looptijd van de tentoonstelling tot eind maart 2022.

Grote trekpleister van de actie moest een iconisch beeld van Frida Kahlo op de kop van de Vaart worden. Er werd een ontwerp gemaakt in de vorm van een metershoge buste van de kunstenaar.
De productie van het kunstwerk in hard piepschuim bleek een lange weg met onverwachte hindernissen. Er waren problemen met het ontwerp en uiteindelijk ook met de vergunning. Zo wilde de gemeente de garantie dat het beeld een storm van windkracht twaalf zou kunnen trotseren. Uiteindelijk lukte het Eelco Bügel van Blow-Up Industries in Groningen een kunstwerk te fabriceren dat aan alle eisen voldeed.

Even leek zich op de dag van de plaatsing maandag 13 december alsnog een kleine ramp te gaan voltrekken, toen het beeld tijdens het transport vanuit Groningen op de A28 vervaarlijk begon te schuiven. Het beeld kwam uiteindelijk een paar uur te laat aan op de plaats van bestemming.
Een van de toeschouwers bij de plaatsing was directeur Harry Tupan van het Drents Museum die verslaggever Robert-Erik Lanting van het Dagblad van het Noorden geruststellend kon meedelen: ‘Frida heeft in haar leven wel vaker tegenslag gehad. Dit past volledig in haar verhaal.’

Het beeld van Frida Kahlo op de Kolk is na de Chinese draak, het standbeeld van Lenin, de Joodse kandelaar, het Drentse Vrijheidsbeeld en de Rialtobrug het zesde beeld dat bezoekers van de binnenstad wil attenderen op bijzondere exposities in het Drents Museum.

  • Het Ondernemersfonds stelde voor de activiteiten in het kader van Viva la Frida een bedrag van € 10.000 beschikbaar.

(Foto: Esther van Riezen)