Art of Wonder weer als vanouds

Op 18 en 19 september organiseerde Garage TDI voor de vierde keer het jeugdtheaterfestival Art of Wonder in het centrum van Assen. Nieuw dit jaar was de komst van een aantal Italiaanse jeugdtheatergroepen.

art_wonder_21

Deze vierde editie van Art of Wonder was inmiddels drie keer uitgesteld. Door de coronamaatregelen moest het een sterk minder druk zijn dan in voorgaande jaren. Zo konden in de Gouverneurstuin per dag slechts maximaal 750 bezoekers worden toegelaten. Het fraaie nazomerweer zou op zich veel grotere aantallen op het been hebben gebracht. Ter gevergelijking, de derde editie van Art of Wonder trok in 2019 bijna 12.000 bezoekers.

Naast een groot aantal voorstellingen van theatergroepen op verschillende locaties bood Art of Wonder het publiek in de Asser binnenstad straattheater. In de Gouverneurstuin waren workshops waar kinderen onder andere eigen muziekinstrumenten maakten en bespeelden, kleding konden ontwerpen en theatermaskers maakten. Het festival werd als vanouds georganiseerd door Drents Jeugdtheater Garage TDI uit Assen.

Naast Nederlandse voorstellingen met intrigerende namen als ‘Niks’, ‘Heb je mijn zusje gezien?’ en ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ konden deze editie ook de Italiaanse voorstellingen ‘Meesterlijke bomen’, ‘Aardse engelen’ en ‘Nina en de zee’ worden geprogrammeerd. Art of Wonder is een meerjarige samenwerking aangegaan met enkele Italiaanse jeugdtheatergezelschappen die samenwerken als Camspirago Residenza.

Job van Schaik deed in het Dagblad van het Noorden van 20 september enthousiast verslag van zijn festivalbezoek: ‘Er zit niks in’, roept een jongetje als de voorstelling NIKS net is begonnen. Samen met leeftijdgenootjes zit hij op een kussen op het toneel van De Schalm. De twee acteurs van Garage TDI antwoorden in fantasietaal: ‘Ee la poe!’ Ze wijzen opnieuw op de inhoud van de lege koffer. ‘Nee, nee, nee, nee, nee!’, schreeuwt een andere jeugdige bezoeker. Even later vliegen er denkbeeldige ballen door de zaal, komen er dieren uit de koffer gekropen en wordt er driftig gemusiceerd door acteurs en publiek.’

NIKS is een nieuwe voorstelling van Garage TDI. Artistiek leider Frederieke Vermeulen van het gezelschap liet zich daarbij inspireren door de veelgehoorde kreet ’Er kan niks door corona’. Ruta van Hoof en Niki Verkaar maakten een voorstelling die laat zien wat er allemaal wél kan in tijden van corona, stelde Job van Schaik in het DvhN vast: ‘NIKS bewijst dat je met een koffer vol niks van alles kunt doen’.

  • Het Ondernemersfonds Assen was naast o.a. de provincie Drenthe, de gemeente Assen, het VSBfonds en het Fonds Podiumkunsten een van de subsidienten die de 2021-editie van Art of Wonder mogelijk maakten. Het fonds kende voor het festival een bedrag van € 6500 toe.

(Foto: Moon Saris)