Muziektheater op Havenkade rond Harry Muskee

Zeventien voorstellingen beleefde de muziektheatervoorstelling over het leven van Harry Muskee in september. Een paar duizend mensen bezochten de voorstelling over de Drentse blueslegende.

muziektheater_muskee

Op 3 september beleefde Muskee, So Many Roads in de binnentuin van de Ondernemersfabriek op de Havenkade haar première voor een publiek van zo’n vijfhonderd mensen.

De rol van Muskee werd vertolkt door Erwin Nyhoff met naast hem de veertienjarige Sem Donkers als de jonge Muskee. Alfred van den Heuvel had de rol van manager en vriend Johan Derksen. Erwin Java was in de voorstelling voornamelijk zichzelf als sologitarist en muzikaal leider van Cuby and the Blizzards. De voorstelling werd geproduceerd door Stichting Mooie Verhalen.

Aanleiding voor Stichting Mooie Verhalen om Dick van den Heuvel om de voorstelling te laten maken was het feit dat Muskee dit jaar tachtig jaar zou zijn geworden en het bovendien tien jaar geleden is dat hij overleed.
Over de voorstelling vertelde de regisseur in de Asser Courant: ‘Je moet het verhaal zien als dat wat je in de laatste minuten van je leven schijnt mee te maken, dat alle belangrijke gebeurtenissen dan nog één keer aan je voorbijtrekken. Op die manier kun je door de tijd heen reizen. Ik wil in de voorstelling laten zien hoe verknocht Harry Muskee aan deze streek was en hoe hij ook altijd op zoek was naar nieuwe inspiratie voor zijn muziek.’

Jos Visscher recenseerde de voorstelling in het Dagblad van het Noorden. In zijn ogen was het muzikale gedeelte met name dankzij de inbreng van Erwin Java en Erwin Nyhoff het meest overtuigend: ‘Nyhoff kwam zangtechnisch in de buurt van de grote meester, maar behield tegelijk zijn muzikale eigenheid. Knap.’
Over de voorstelling tekende Visscher enigszins relativerend op: ‘En ach, als je dan als provincie al zo krap in je helden zit, dan moet je die ene maar flink gaan koesteren. Muskee kreeg na zijn dood een bronzen borstbeeld, een eigen museum en nu dus een heus muziektheaterspektakel. We kunnen het ‘m niet meer vragen, maar van Muskee zelf had het waarschijnlijk allemaal niet gehoeven. Doe normaal, man.’

  • Muskee, So many roads werd geproduceerd door Stichting Mooie Verhalen. De voorstelling werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van een groot aantal instellingen en fondsen, waaronder de provincie Drenthe, de gemeente Assen, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Rabobank. Het Ondernemersfonds Assen zorgde voor een bijdrage van € 10.000.

(Foto: Rudy Leukveld)