Festival 'Klassiek aan de Vaart' beleefde succesvol debuut

Tegelijk met de populaire kunstroute 'Kunst aan de Vaart' werd dit jaar voor het eerst het festival 'Klassiek aan de Vaart' georganiseerd. Twee dagen lang traden jonge musici langs de Vaart op voor een groot publiek.

Affiche_klassiek_vaart_news_detail

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tegelijk met de populaire kunstroute ‘Kunst aan de Vaart’ werd dit jaar voor het eerst het festival ‘Klassiek aan de Vaart’ georganiseerd. Twee dagen lang traden jonge musici langs de Vaart op voor een groot publiek.

Voor de negende keer werd in het tweede weekend van september Kunst aan de Vaart georganiseerd. Meer dan 1500 mensen waren onderweg om in ruim veertig huizen aan de Vaart het werk van veelal jonge kunstenaars te bekijken. Tijdens de kunstroute stellen bewoners van de Vaart hun huis een weekend lang beschikbaar als expositieruimte.

Elk jaar trekt de kunstroute meer bezoekers. Deze ‘reuring’ langs de Vaart inspireerde de stichting Cultureel Hart Assen tot een nieuw evenement om klassieke muziek aan een breed publiek ter presenteren. Net als de kunstroute richtte ook Klassiek aan de Vaart zich in deze eerste editie vooral op jonge kunstenaars.

Hoogtepunt van het festival was het concert van het Jong Kamerorkest Noord dat op zaterdagavond buiten bij Restaurant Fellini op de Kop van de Vaart plaatsvond . In het speciaal voor tKlassiek aan de Vaart opgerichte orkest spelen zo’n veertig jonge veelbelovende musici uit Noord-Nederland onder leiding van Johannes Leertouwer. Verder organiseerde het festival een aantal kleine concerten langs de Vaart, in de tuinen van de huizen vanKunst aan de Vaart en zelfs op het water van de Vaart.

Stichting Cultureel Hart Assen hoopt dat het niet bij dit ene Klassiek aan de Vaart blijft, maar wil er een jaarlijks terugkerend festival in september van maken. Het blijkt een aardige manier om een breed publiek ‘ns op een andere manier met klassieke muziek te laten kennismaken. ‘Op hoog niveau uitgevoerd, maar laagdrempelig gepresenteerd op een voor iedereen toegankelijke en aansprekende plaats’, aldus de stichting.

De middelen om het festival mogelijk te maken kwamen o.a. van de gemeente Assen, de provincie Drenthe en verschillende instellingen en fondsen. Ook het Ondernemersfonds Assen honoreerde een aanvraag van de stichting.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]