Roel Boomstra in Assen wereldkampioen dammen

Op zondag 13 januari heroverde de Nederlandse grootmeester Roel Boomstra bij RTV Drenthe in Assen zijn wereldtitel dammen op Alexander Schwarzman uit Rusland.

wk_dammen

Op zondag 13 januari heroverde de Nederlandse grootmeester Roel Boomstra in Assen zijn wereldtitel dammen op Alexander Schwarzman uit Rusland. Tijdens de eindstrijd bij RTV Drenthe werd het bijzonder spannend toen in razendsnelle partijen de schijven over het bord vlogen.

De match was begonnen in Leeuwarden, vervolgens werd een aantal partijen in Groningen gespeeld waarna het damcircus naar Assen kwam waar de reguliere partijen in het Drents Museum afgewerkt werden.

Na twee weken dammen was de strijd zaterdag 12 januari nog onbeslist. De volgende dag moest bij RTV Drenthe een spelletje ‘superblitzdammen’ met een bedenktijd van in totaal tien minuten beslissen of de Nederlander zich weer wereldkampioen mocht noemen. Dat ‘potje sjoelen’ – zoals de journalist van de Volkskrant de laatste partij omschreef – ging naar Boomstra, toen Schwarzman’s laatste seconden waren weggetikt. Na ruim twee jaar had Boomstra zijn wereldtitel terug.

De Wereldtitel Dammen 2018 mocht zich in Assen verheugen in veel publieke belangstelling en ook de media volgden het nieuws op de voet. Hiermee voldeed het evenement aan de verwachtingen: een sportevent met internationale uitstraling die voor Assen veel publiciteit opleverde.

Naast de match Boomstra-Schwarzman werden in Assen verschillende nevenactiviteiten georganiseerd waarbij met name het onderwijs betrokken werd. Ook het Healthy Ageing Network Northern Netherlands dat ernaar streeft dat ook op oudere leeftijd de hersenen fit blijven, was bij de activiteiten betrokken.

Op zaterdag 12 januari werd bij Warenhuis Vanderveen een damsimultaan georganiseerd waarbij de damtoppers Jan Groenendijk en Jitse Slump het opnamen tegen vijftien tegenstanders. Alle vijftien bleken kansloos.

Ondernemersfonds Assen was een van de sponsoren van de Wereldtitel Dammen 2018. Via MKB Retail ontving de organisatie van het kampioenschap € 7500 uit het zogeheten stadsbrede budget van OFA.

 

foto: Esther van Riezen