Maya-tempel op de Kop van de Vaart

Op de Kop van de Vaart staat sinds deze maand een Maya-tempel. Het is een replica van een heilige plek van de ‘Heersers van het Regenwoud’ ergens in Guatemala. De Asser kinderen zien het bouwwerkje meer als een spannend klimtoestel.

Maya 03

 

Op de Kop van de Vaart staat sinds deze maand een Maya-tempel. Het is een replica van een heilige plek van de ‘Heersers van het Regenwoud’ ergens in Guatemala. De Asser kinderen zien het bouwwerkje meer als een spannend klimtoestel. De rest van de Assenaren en de bezoekers van de stad herinnert het tempeltje eraan om toch vooral de grote Maya-tentoonstelling in het Drents Museum te komen bezoeken.

Op initiatief van Binnenstadsvereniging MKB Assen is deze 5,5 meter Maya-tempel op de Kop van de Vaart gebouwd. Bedenkers en makers van de tempel zijn Edze de Haan en Frans Jansen die twee jaar geleden ook tekenden voor de enorme joodse zevenarmige kandelaar op dezelfde plek op de Kolk.

Inmiddels is het de vierde keer dat de MKB Assen promotie maakt voor een tentoonstelling in het Drents Museum. Behalve de tempel en de kandelaar waren dat de grote Chinese Draak en het kolossale beeld van Lenin dat drie jaar geleden het nodige stof deed opwaaien in Assen en ver daarbuiten.

De tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud blijft tot 5 september in het Drents Museum. Tot die tijd staat de Maya-Tempel op de Kop van de Vaart.
De foto is van Sake Elzinga.

De bouw van de Maya-tempel door Binnenstadsvereniging MKB Assen is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Ondernemersfonds Assen.

 

Op YouTube is dit filmpje van B&A Productions te zien waarin de opening van
het tempeltje vanuit een drome gefilmd werd.