Kunst aan de Vaart onverminderd populair

Inmiddels is de formule al meer dan vijftien jaar oud, maar hij is nog steeds niet aan slijtage onderhevig. Kunst aan de Vaart blijft onverminderd populair.

Kunst aan de Vaart 2023 Martin Dubbeling

Ook dit jaar weer trokken in het eerste weekend van september enkele duizenden enthousiaste bezoekers van huis naar huis langs de Vaart op zoek naar nieuwe ontdekkingen tijdens de 2023-editie van de kunstroute. In zo’n veertig panden en tuinen langs de Vaart exposeerden kunstenaars hun werk in de vorm van schilderijen, foto’s, installaties, keramiek en beelden.
Naast het kijken naar kunst is ook het luisteren naar muziek een vast onderdeel van Kunst aan de Vaart geworden. De organisatie had dit jaar acht musici en ensembles uitgenodigd die in de tuinen langs de Vaart allemaal drie concertjes van een half uur verzorgden.

Enthousiasme vormt al die jaren de basis onder Kunst aan de Vaart. De kunstmanifestatie kan niet zonder het enthousiasme van een vaste groep vrijwilligers. Onmisbaar als altijd was de gastvrijheid van de bewoners van de Vaart, die ook dit jaar weer hun woningen openstelden voor kunstenaars en bezoekers.

  • De zestiende editie van Kunst aan de Vaart is onder andere mogelijk gemaakt door de gemeente Assen, de provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Ondernemersfonds Assen stelde dit jaar een bedrag van € 5000 beschikbaar uit het budget Stadsbreed.

Kunsteducatieproject scholen
Nieuw bij deze editie van Kunst aan de Vaart was het kunsteducatieproject Kinderen maken huizen aan de Vaart waaraan de leerlingen van de Theo Thijssenschool en De Heksenketel meededen. Poldy Koot en Annemieke Vaartjes verzorgden kunst- en erfgoedlessen op de scholen. De leerlingen bekeken de geschiedenis van de monumentale panden aan de Vaart en maakten hun huizen zo mooi mogelijk na.
Tijdens Kunst aan de Vaart stonden honderden werkstukken in het pand Vaart ZZ 97 (ooit in gebruik als Protestants Militair Tehuis). Vrijwel alle bezoekers van Kunst aan de Vaart bezochten de expositie. Zeker is nu al dat er volgend jaar een nieuw kunsteducatieproject voor scholen komt.

  • De aanvraag voor een specifieke bijdrage voor het cultuureducatieproject ‘Kinderen maken huizen aan de Vaart’ bij het Ondernemersfonds werd door Branche Onderwijs gehonoreerd met € 3750 uit het budget Onderwijs.

 

Openingsfoto: Martin Dubbeling
Foto kunsteducatieproject: Esther van Riezen