Honderden bezoekers bij Kunst en Klassiek aan de Vaart

Op 10 en 11 september werd de manifestatie Kunst en Klassiek aan de Vaart gehouden. Bewoners van de Vaart stelden hun huis beschikbaar als expositieruimte. Zaterdagavond was op een podium op de Markt een druk bezocht gratis concert van het Jong Kamerorkest Noord.

SE Klassiek 2016 (01)

 

Op 10 en 11 september werd de manifestatie Kunst en Klassiek aan de Vaart gehouden. Bewoners van de Vaart stelden hun huis beschikbaar als expositieruimte. Klassieke musici speelden in de tuinen en huiskamers. Zaterdagavond was op een podium op de Markt een druk bezocht gratis concert van het Jong Kamerorkest Noord.

 Met het tewaterlaten van vijf gouden hondjes die samen het kunstwerk Floating Dogs van Margot Brekelmans vormen, werd Kunst aan de Vaart officieel geopend. Traditiegetrouw stelden veel bewoners van de Vaart in het tweede weekend van september hun huizen beschikbaar aan kunstenaars. Dit jaar al weer voor de tiende keer konden de bezoekers in een bijzondere omgeving kennismaken met het werk van zo’n zestig kunstenaars, vooral uit Noord-Nederland. Dit jaar waren bijna veertig huizen omgetoverd tot expositieruimtes.

De combinatie kunst en klassieke muziek waar vorig jaar een voorzichtig begin mee gemaakt werd, bleek zo’n succes dat besloten werd vanaf dit jaar structureel samen op te trekken als Stichting Kunst en Klassiek aan de Vaart. Dit jaar was het thema: ‘Een nieuwe koers, jong en verbindend’. Bij de keuze van de kunst was dan ook extra aandacht besteed aan het werk van jonge, veelbelovende kunstenaars.

Het muziekpodium op de Markt bood zaterdagvond plek aan de jonge getalenteerde musici van het Jong Kamerorkest Noord onder leiding van dirigent Johannes Leertouwer. Ze speelden werk van Mozart en Mendelssohn. ’s-Middags traden in de tuinen en huiskamers aan de Vaart studenten van het Prins Claus Conservatorium op.

Doel van Kunst en Klassiek aan de Vaart is onder andere om kinderen en jongeren op een ongedwongen manier met de klassieke muziek te laten kennismaken. Ook wil de stichting een bijdrage leveren van het versterken van het Cultureel Hart Assen.

Via ondernemersorganisatie Gilde Bart heeft Kunst en Klassiek aan de Vaart een bijdrage ontvangen van het Ondernemersfonds Assen. Andere bijdragen kreeg de stichting o.a. van de gemeente Assen en Stichting Cultureel hart.

Foto: Sake Elzinga