Vierde editie Middle East Film Festival

In het laatste januari-weekend was De Nieuwe Kolk drie dagen lang de thuishaven van het Film Festival of the Middle East.

MEFF23_setareh_ nafisi

Sinds de primeur in 2018 was dit het vierde Middle East Film Festival (MEFF) in Assen met films en documentaires uit de Arabische wereld. Vond het festival vorig jaar plaats op twee locaties in Podium Zuidhaege en theater DNK, dit jaar koos de organiserende Stichting La Bohème ervoor om het hele festival in De Nieuwe Kolk te programmeren, omdat daar de technische mogelijkheden aanwezig zijn om filmproducties volledig tot hun recht te laten komen.
Het gevarieerde programma kon tot stand komen dankzij de samenwerking met het Arab Film Festival Rotterdam. Dit jaar was de eerste keer dat aan het MEFF een kunsttentoonstelling in De Nieuwe Kolk kon worden gekoppeld. Er was vooral werk te zien van Iraanse kunstenaars uit Nederland en Iran.

Vrijdagavond 27 januari opende het MEFF met de veel geroemde Iraanse film Hit the Road van de jonge regisseur Panah Panahi, een roadmovie over een Iraans gezin dat een lange autotocht door het land maakt. Voorafgaand aan de film was er onder andere een optreden van Iraanse musicus en zangeres Setareh Nafisi die in haar songs vertelde over wat er nu dagelijks in haar land gebeurt.

De openingsavond werd door ruim tweehonderd bezoekers bijgewoond. Na afloop van het festival was organisator Willem Vugteveen van Stichting La Bohème tevreden over het bezoekersaantal van deze editie van het MEFF. Verder noemde hij speciaal de medewerking van Asser ondernemers en anderen die het mogelijk maakten om flink wat vrijkaarten voor voorstellingen uit te delen aan bewoners van het AZC in Assen.

  • Stichting La Bohème kreeg voor het Middle East Film Festival een bijdrage van € 2500 van het Ondernemersfonds Assen.

 

Openingsfoto   Optreden van Setareh Nafisi in De Nieuwe Kolk tijdens de opening van het MEFF. (foto: Stichting La Bohème/Sake Elzinga)