Preuvement terug op volle sterkte

De organisatie van het Preuvement hoopte dit jaar weer op 25.000 bezoekers en die hoop is vast en zeker uitgekomen. Het was drie dagen heel druk en heel gezellig in en rond de Gouverneurstuin in het laatste weekend van augustus.

Preuvenement_2022

Sinds 2019 kon er wegens corona twee jaar lang geen Preuvenement worden georganiseerd. Dit jaar kreeg de opening van het culturele en culinaire seizoen in Assen het grootste Preuvenement ooit met zo’n dertig stands van de Asser horeca en meer dan vijftig acts op drie podia.

Op het DNK Koepelpodium stonden andere Tim Akkerman, Douwe Bob, Tim Knol, Lucas Hamming en Lakshmi. Ook de klassiekers Pé Daalemmer & Rooie Rinus en de aloude folkband Rapalje vonden een enthousiast onthaal in de Gouverneurstuin.
Naast het grote podium waren er op de Brink en bij de vijver in de Gouverneurstuin kleinere podia voor regionale artiesten en jong talent.

Aan RTV Drenthe vertelde organisator leider Emil Klok dat je op dit Preuvement culinair weer alle kanten op kon: ‘Van haute cuisine met oesters tot gehaktballen en Molukse saté. Het Preuvenement is écht een proeverij. We willen dat iedereen voor een paar muntjes lekkere gerechten kan kopen. Het Preuvenement moet geen foodtruckfestival worden waar je veel te veel betaalt voor te kleine porties.’

Deze editie van het Preuvenement was de eerste die door de nieuwe Stichting Preuvenement Assen werd georganiseerd. In voorgaande jaren organiseerden de MKB Binnenstadsvereniging en vervolgens Vaart in Assen het evenement. Gezien de groeiende omvang van de organisatie was het zo langzamerhand beter om er een eigen rechtspersoon voor in het leven te roepen.
Voorlopig valt het bestuur van de nieuwe stichting samen met het bestuur van Vaart in Assen waarin immers al de voor het Preuvenement relevante partijen als cultuur, horeca, toerisme en binnenstad zijn vertegenwoordigd.

  • Het Ondernemersfonds Assen was ook deze editie weer samen met de gemeente en de provincie een van de organisaties die het Preuvenement financieel steunden. Het fonds stelde een bijdrage van 5000 euro beschikbaar.

(Openingsfoto: Esther van Riezen)