Campis wil hedendaagse kunst een podium geven

Wat op 19 december jl. een feestje had moeten worden, draaide uit op een teleurstelling. Een nieuwe lockdown maakt het voorlopig onmogelijk dat Kunstpodium Campis aan de Kerkstraat zijn deuren opent. Hopelijk kan Assen binnenkort kennismaken met de opmerkelijke kunst van Lu Xinjian in Campis.

cock_campis

Een tijdje terug staken Asser kunstenaars en kunstliefhebbers de koppen bij elkaar om in de stad een nieuw podium voor beeldende kunst op te richten. Ze vonden dat een provinciehoofdstad als Assen een plek moest hebben waar inwoners en bezoekers van de stad kennis kunnen nemen van interessante ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst. De initiatiefnemers gaven het de naam Campis. Het moet een plek worden ‘waar grenzen worden verkend en verlegd’. Het nieuwe podium wil naast het Drents Museum de aantrekkingskracht en levendigheid van Assen helpen versterken. ‘CAMPIS verrijkt Assen’, geven ze als motto mee.

Na een lange zoektocht naar een geschikte locatie vond Campis een grote expositieruimte in de Kerkstraat 31, naast Bodega Manolitos. Hier komen minimaal vier exposities per jaar, waaronder een jaarlijkse tentoonstelling van studenten van Academie Minerva uit Groningen. Ook wil Campis in samenwerking met anderen elders in de stad tentoonstellingen organiseren, zoals in de Gouverneurstuin.

De eerste expositie in de Kerkstraat laat werk zien van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian (1977). Hij studeerde aan The Nanjing Arts Institute (Nanking), de Design Academy (Eindhoven) en het Frank Mohr Instituut (Groningen).
Xinjian laat in Campis zijn City DNA’s zien waarin hij in een abstracte beeldtaal wereldsteden in kaart brengt. In de werken vertaalt hij plattegronden van steden in geometrische vormen en kleurblokken. Ter gelegenheid van de expositie in Campis maakte Xinjian ook een City DNA van Assen in blauw en wit.

Zodra er een eind komt aan de lockdown, kunt u in Campis het werk van Lu Xinjian komen bekijken. Zie voor meer informatie www.campis.nl.

  • Kunstpodium Campis wordt mogelijk gemaakt vanuit de zogeheten BKV-gelden van het ministerie van OCW via een subsidie van de gemeente Assen. Het Ondernemersfonds heeft voor de eerste expositie een bedrag van € 5000 beschikbaar gesteld.

(Foto: Harry Cock)