Art of Wonder, een relaxt festival

Jeugdtheaterfestival Art of Wonder kon met Pinksteren na een voorzichtige corona-editie vorig jaar deze keer weer eens helemaal los gaan voor een enthousiast publiek.

artofwonder_videotheek (2)

Art of Wonder noemt zichzelf een jeugdtheaterfestival voor alle leeftijden onder het motto ‘Verbeelding als motor van het leven’. Voorafgaand aan het weekend in de Gouverneurstuin en met tal van theateracts in het Asser centrum organiseerde Art of Wonder theater- en dansvoorstellingen op scholen in Assen en in een aantal Asser wijken.

Dit jaar programmeerde het Asser jeugd- en jongerentheatergezelschap Garage TDI, de organisator van Art of Wonder, meer dan dertig voorstellingen in de Gouverneurstuin. Zo speelden Thomas, Sacha en Jos ‘Mijn Vader’ over de dromerige Jozef die zijn vader mist, een voorstelling gebaseerd op een verhaal van Toon Tellegen. Het gezelschap De Witte Pomp bracht ‘Poppendokter Meike’ ten tonele die kinderen in haar spreekkamer ontving met hun kleine en grote vragen. Een opvallende voorstelling was ‘Thuis’ van de Oekraïense mimespeler Anastasiia Liubchenko over vluchten. Ze liet haar jonge publiek zien wat van een huis een thuis maakt. Anastasiia Liubchenko verliet Oekraïne tien jaar geleden om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.
Uiteraard was er ook deze Art of Wonder weer werk van Garage TDI zelf te zien. Zo speelden ze de voorstelling ‘Zoet Water’. Stel dat het leven een game is, dan kun je opnieuw beginnen als je levens op zijn.

Recensent Eric Noorderkoorn stak in het Dagblad van het Noorden zijn enthousiasme over deze editie van Art of Wonder niet onder stoelen en banken. Hij eindigde zijn artikel 7 juni 2022 met: ‘Twee dagen daar rondlopend kun je moeilijk om de conclusie heen dat Remco van Zandvoort van Garage TDI als eindbaas en Frederieke Vermeulen als artistieke chef in enkele jaren tijd een van de fijnste en meest relaxte festivals denkbaar hebben ontwikkeld. Een sfeer als deze, waar vind je die verder?’

  • Art of Wonder wordt o.a. gesubsidieerd door de provincie Drenthe, de gemeente Assen, het Fonds Podiumkunst en het VSBfonds. Het Ondernemersfonds stelde dit jaar 7500 euro beschikbaar.

(Openingsfoto: Esther van Riezen)

 

Een bijzonder onderdeel van Art of Wonder was de voorstelling ‘Remoria d’Amore’ van de vooropleiding van Garage TDI die zich afspeelde in de ‘Laatste Videotheek van Assen’. Deze was de eerste vijf dagen van juni ingericht in een leegstaande winkel in het Mercuriuscentrum. Theatermaker Karel Hermans zei erover in de krant: ‘Bezoekers kunnen als vanouds weer binnenwandelen en een trip down memory lane maken tijdens de theatrale ervaring die er te zien is.’
De voorstelling van jonge acteurs en theatermakers kon worden gerealiseerd mede dankzij een bijdrage van 3000 euro van het Ondernemersfonds. (Foto: Garage TDI)