Eigenzinnige Rialtobrug op de Kop van de Vaart

Niet omgeven door ranke Venetiaanse gondels maar naast een onvervalst pannenkoekenschip doet de Asser Rialtobrug de komende maanden zijn best om de Asser binnenstad in Italiaanse sfeer te krijgen.

Sprezzatura - Rialto brug - 2019

Niet omgeven door ranke Venetiaanse gondels maar naast een onvervalst pannenkoekenschip doet een tien meter hoge houten Rialtobrug de komende maanden zijn best om de Asser binnenstad in Italiaanse sfeer te krijgen.

Je zou zo langzamerhand de tel een beetje kwijtraken van de opvallende ‘reclameborden’ die de afgelopen jaren op de Kop van de Vaart hebben gestaan om het publiek te attenderen op de grote tentoonstellingen in het Drents Museum. Het begon in elk geval acht jaar geleden met de grote Chinese Draak in het water van de Vaart.
Aanleiding voor dit nieuwe boegbeeld is de tentoonstelling Sprezzatura over Italiaanse schilderkunst in de periode van 1860 tot 1910. Tot en met 3 november van dit jaar zullen zeventig schilderijen van Italiaanse meesters in het Drents Museum te zien zijn.

De Asser uitvoering van de iconische Rialtobrug in het Canal Grande van Venetië is een idee van organisator Steve Ellis. Onder het klassieke uiterlijk van de brug gaan 552 pallets van Faber Pallets schuil die door Houtbedrijf Drenthen muurvast tot één onwankelbaar geheel gemaakt werden.
De twintig raampanelen van de brug werden gemaakt door leerlingen van de afdeling Penta van het Dr. Nassau College. Pirmin Rengers zorgde voor de artistieke begeleiding en ICO Centrum voor Kunst & Cultuur had de organisatie van het geheel in handen.

Ter verhoging van de Italiaanse sfeer in de binnenstad werden tientallen lijnen met rood, wit en groen wasgoed over de straten van de binnenstad gespannen. Assenaren doneerden tientallen stuks wasgoed en de rest is gedoneerd door kledinginzamelaar Sympany. Deze stichting gaat het wasgoed na afloop recyclen.

Net als bij de vorige kunstwerken op de Kop van de Vaart leverde het Ondernemersfonds Assen ook nu weer een bijdrage uit zijn budget voor stadsbrede projecten.

foto: Esther van Riezen