Kunst aan de Vaart vol vertrouwen toekomst tegemoet

Voor het elfde jaar werd in het weekend van 9 en 10 september 2017 het kunstevenement Kunst aan de Vaart georganiseerd. Met zo'n 3000 bezoekers aan de 40 deelnemende locaties werden de aantallen van voorgaande jaren opnieuw overtroffen.

jan_de_beer_2

Voor het elfde jaar werd in het weekend van 9 en 10 september 2017 het kunstevenement Kunst aan de Vaart georganiseerd. Met zo’n 3000 bezoekers aan de 40 deelnemende locaties werden de aantallen van voorgaande jaren opnieuw overtroffen.

Het was dit jaar weer behoorlijk druk tijdens Kunst aan de Vaart. Honderden mensen tegelijk op pad en hier en daar soms wel iets te druk als de belangstellenden zich verdrongen in een smalle hal van een woonhuis waar ook nog eens kunst aan de wand hing die je moest bekijken. Ook het klassieke concert van het Jong Kamerorkest Noord op de Markt werd zaterdagavond uitstekend bezocht.

Het succes van Kunst aan de Vaart was bij de voorbereiding van de huidige editie voor de organiserende Stichting Kunst aan de Vaart aanleiding om na tien jaar eens terdege over de toekomst na te denken. Letterlijk schreven ze ‘We staan voor de keuze: gaan we door op de (bewezen succesvolle) oude voet of gaan we ons inzetten voor groei in kwaliteit en diversiteit?’
In het Beleidsplan 2017-2021 – Van kijken naar beleven koos de stichting voor de komende vijf jaar niet voor méér van hetzelfde, maar voor ‘verbinding, verdieping en verrassing met de focus op kwaliteit en jong’: ‘De komende vijf jaar willen we toe naar een kunstmanifestatie van hoge kwaliteit, die zich niet alleen beperkt tot de Vaart – hoewel dat altijd de kern zal blijven – maar zich ook uitstrekt over de binnenstad. We verbinden het Drents Museum met de Vaart door in leegstaande panden te exposeren. Daarbij gaat het niet om een groei van het aantal kunstenaars, maar om meer verrassing door bijzondere en uitdagende kunst.’ Bovendien geeft de stichting aan de komende jaren een professionaliseringsslag met haar kunstmanifestatie te willen maken.

Naast financiële steun van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, de provincie Drenthe en Stichting Cultureel Hart ontving Kunst aan de Vaart ook dit jaar via Gilde Bart weer een bijdrage van het Asser Ondernemersfonds.

 

Jan de Beer in de Vaart   Kunstenaar Maria Koijck was dit jaar ‘artist in residence’ van Kunst aan de Vaart. Ze maakte van 8000 lege waterflesjes, die ze verzamelde na de 4 Mijl van Groningen, een transparante Jan de Beer die aan de Vaart NZ te water laten werd. Over het kunstwerk zei ze in het magazine van Kunst aan de Vaart: ‘Eigenlijk werk ik altijd met restmateriaal, niet uit zuinigheid, maar om te laten zien dat je restmateriaal kunt omvormen tot een mooi lief dier dat je graag wilt aaien en waar je naar wilt blijven kijken. Aandacht maakt alles mooier en dat geldt zeker voor restmateriaal!’
(Foto: Bertus Boivin)